Θέσεις και Δεοντολογία του Σ.Ε.Ι
Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας υιοθετεί πλήρως τις θέσεις τις Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιερακοθηρίας και Προστασίας των Αρπακτικών πτηνών (I.A.F), ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη του όλες τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής νοοτροπίας, νομοθεσίας και φύσης.
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Ι ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΗΡΑ
ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΡΠΩΣΗ
Ο Σ.Ε.Ι. ενημερώνει ότι η ιερακοθηρία αποτελεί βιώσιμη και αειφόρο μέθοδο θήρας. Διεξάγεται με φυσικό τρόπο και εξ ορισμού η υπερκάρπωση είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Η κάρπωση θα πρέπει να βασίζεται στην συστηματική παρακολούθηση των ειδών λείας και την επιστημονική τεκμηρίωση των αναγκών διαχείρισης των θηρεύσιμων ειδών.
Ο Σ.Ε.Ι. κατανοεί και αναγνωρίζει τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται τα άγρια πτηνά, τόσο τα αρπακτικά όσο και τα θηράματα τους και υιοθετεί πλήρως όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την θήρα στην Ελλάδα, όπως και είναι αρωγός σε κάθε βελτίωση τους. Ως εκ τούτου καλεί όλους τους Έλληνες ιερακοθήρες να ασκούν την ιερακοθηρία υπεύθυνα, να μην υπερβαίνουν ποτέ τα εκάστοτε θεσμοθετημένα όρια κάρπωσης, και επιπλέον εάν οι ίδιοι επιθυμούν και το κρίνουν απαραίτητο, να περιορίζουν την προσωπική τους κάρπωση ακόμη περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού των ειδών που θηρεύουν, ακόμα και αν είναι εντός των ορίων κάρπωσης.
Ο Σ.Ε.Ι. καταδικάζει απόλυτα την λαθροθηρία με κάθε μέσο και τρόπο και θα συνδράμει τις αρμόδιες αρχές για την πάταξή της.
ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Ο Σ.Ε.Ι. αναγνωρίζει ότι η θηρευτική δραστηριότητα αποτελεί την αρχέγονη βάση της Τέχνης της Ιερακοθηρίας και ως εκ τούτου φέρει υψηλή ευθύνη στην προστασία και διατήρηση των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών ζώων. Στα πλαίσια αυτά εγκαλεί κάθε ιερακοθήρα να καταγράφει και να αποστέλλει στον Σ.Ε.Ι., όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που βλάπτουν ή δύναται να βλάψουν ή να μειώσουν τα θηρεύσιμα είδη στην περιοχή του. Ο Σ.Ε.Ι. μόνος ή σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις δύναται να εκπονεί δράσεις διατήρησης και διαχείρισης των θηρεύσιμων ειδών (βελτίωση ενδιαιτημάτων, βελτίωση των κανονισμών θήρας, έλεγχος υπερπληθυσμού αρπάγων, απελευθερώσεις θηραμάτων, καταμετρήσεις, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κυνηγών κ.α.).
Οποιαδήποτε δράση εκτροφής και απελευθέρωσης θηραμάτων θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό θηραματολόγο, βιολόγο και κτηνίατρο. Στόχος είναι η εκτροφή και απελευθέρωση ατόμων που είναι γενετικά συμβατά με τον ενδημικό γενότυπο, υγιή (να μην μεταφέρουν ασθένειες στον άγριο πληθυσμό), ικανά να επιβιώσουν, να αναπαραχθούν και να εγκαταστήσουν νέο τοπικό πληθυσμό.
Ο Σ.Ε.Ι. μετέχει ενεργά στην επιτροπή της IUCN για την βιώσιμη χρήση και διαχείριση των οικοσυστημάτων (Sustainable Use and Management of Ecosystems).
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Ι ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ
ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ ΘΗΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Ο Σ.Ε.Ι. έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την ευζωία των θηρευτικών αρπακτικών πτηνών βάση της Κ.Υ.Α 89961/2915/2021 και όχι για αρπακτικά πτηνά που τυχόν διατηρούνται σε ζωολογικούς κήπους ή ιδιώτες, χωρίς κρατικό δίπλωμα χειριστή αρπακτικού πτηνού, που υπόκεινται σε άλλες νομοθετικές διατάξεις.
Ο Σ.Ε.Ι. ενημερώνει ότι για την άσκηση της ιερακοθηρίας αποτελεί προϋπόθεση ένα σωματικά και διανοητικά υγιές αρπακτικό που δεν έχει αναστολές / φόβο, προς τον άνθρωπο, να μοιραστεί οικειοθελώς την θηρευτική διαδικασία και το θήραμά του με τον χειριστή του.
Οι ιερακοθηρικές τεχνικές μέσα από το πέρασμα 4.000 ετών έχουν εξελιχθεί ώστε να προφυλάσσουν το αρπακτικό πτηνό από ασθένειες και αναίτια καταπόνηση (στρες). Ειδάλλως δεν θα ήταν βιώσιμη η ιερακοθηρία.
Ο Σ.Ε.Ι. υιοθετεί δύο συστήματα ευζωίας : Το σύστημα «Εκπλήρωση αναγκών και αποφυγή ζημιάς» που αναπτύχθηκε από το ηθολογικό τμήμα του Γερμανό-Ελβετικού Κτηνιατρικού Συλλόγου (1987) και το σύστημα των «Πέντε Ελευθεριών» (1979).
Συνοπτικά οι πέντε ελευθερίες είναι :
- «ελευθερία από πείνα και δίψα»,
- «ελευθερία από δυσφορία»,
- «ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια»,
- «ελευθερία στην άσκηση φυσιολογικής συμπεριφοράς» και τέλος,
- «ελευθερία από καταπόνηση/στρες».
Ο Σ.Ε.Ι. ενημερώνει ότι η ιερακοθηρική εκπαίδευση κατατάσσεται στις μεθόδους θετικής ενίσχυσης (positive reinforcement) και ως εκ τούτου οποιαδήποτε μορφή βαναυσότητας προς το αρπακτικό πτηνό δεν συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας της ιερακοθηρίας.
Ο Σ.Ε.Ι. ενημερώνει και συστήνει ότι ¨:
- η χρήση πεδών και κουκούλας μειώνει την καταπόνηση (στρες) των αρπακτικών πτηνών και ασφαλίζει τον χειριστή και το θηρευτικό αρπακτικό πτηνό, μειώνοντας τα οπτικά ερεθίσματα.
- η μεταφορά των θηρευτικών πτηνών προς και από τον κυνηγότοπο γίνεται με την χρήση κουκούλας σε ειδικό κυτίο που φέρει θέση κουρνιάσματος (ώστε η ουρά να απέχει από τα κόπρανα) και κατάλληλο ελεγχόμενο εξαερισμό / κλιματισμό. Μετά την άφιξη θα πρέπει να δίδεται πρόσβαση σε φρέσκο νερό καθώς και ολιγόλεπτη ξεκούραση χωρίς κουκούλα με δυνατότητα αφόδευσης και εκβολής τριχοβεζοαρίου.
- το θηρευτικό αρπακτικό πτηνό εκλαμβάνεται ως αθλητής και ο χειριστής θα πρέπει να υιοθετεί και να εφαρμόζει μία ποικιλία ασκήσεων εκγύμνασης και νοητικής ετοιμότητας.
- το θηρευτικό αρπακτικό πτηνό θα πρέπει να εξασκείται όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά το λιγότερο 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα το είδος, την σωματική του κατάσταση και τις καιρικές συνθήκες.
- η εκγύμναση πρέπει να πραγματοποιείται σε χώρους χωρίς κινδύνους για το αρπακτικό πτηνό (π.χ. δρόμους, ηλεκτροφόρα καλώδια, ανεμογεννήτριες, αστικές ζώνες) αλλά και για τους πολίτες (π.χ. αγρότες, περιπατητές, κατόχους περιστερώνων / ορνιθώνων κ.ο.κ.)
- η εκγύμναση των θηρευτικών αρπακτικών, πριν την θήρα, γίνεται με την χρήση ψεύτικων ομοιωμάτων και την χρήση μοντέρνας τεχνολογίας και με ζωντανά θηράματα κατά τη διάρκεια της θηρευτικής περιόδου.
- το θηρευτικό εξασκούμενο πτηνό δύναται να διατηρείται / στεγάζεται σε σταθερή βάση πρόσδεσης ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης / θήρας, ενώ κατά την διάρκεια της πτερόροιας (moult) διατηρείται / στεγάζεται ελεύθερο σε ειδικό προστατευμένο κλωβό.
- Σε περίπτωση ασθενείας ή τραυματισμού ο χειριστής πρέπει να απευθύνεται το συντομότερο σε κτηνίατρο και ακόμα καλύτερα σε κτηνίατρο με εμπειρία & γνώση στην ιατρική πτηνών / αρπακτικών πτηνών.
ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ
Ο Σ.Ε.Ι. αναγνωρίζει την αυθύπαρκτη αξία των θηραμάτων τόσο ως έμβιους οργανισμούς όσο και ως είδη της Ελληνικής άγριας πανίδας.
Για τη θήρα θα πρέπει να επιλέγεται το κατάλληλο είδος θηράματος για το κατάλληλο θηρευτικό πτηνό και να ισοδυναμούν σε μέγεθος, ταχύτητα και μηχανισμούς άμυνας / διαφυγής.
Ο Σ.Ε.Ι. και η Ι.Α.F. καταδικάζουν την χρήση ζωντανών θηραμάτων από εκτροφείο για την εκπαίδευση ή τη θήρα (bagged game hunting) και την άμεση κάρπωση εκτρεφόμενων θηραμάτων (put and take).
Εξαίρεση αποτελεί μόνο υπό ειδικές συνθήκες η χρήση τους στο τελικό στάδιο επανένταξης άγριων αρπακτικών πτηνών πριν από την απελευθέρωση τους στην φύση, για τον έλεγχο της θηρευτικής τους ικανότητας και την σωστή εκτίμηση της επιβίωσης τους.
Κατά τη θήρα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια του θηρευτικού πτηνού και η αποφυγή της αναίτιας ταλαιπωρίας / καταπόνησης του θηράματος. Το θήραμα που έχει συλληφθεί από το θηρευτικό αρπακτικό πτηνό και δεν έχει ήδη πεθάνει, θα πρέπει να ευ θανατώνεται το δυνατόν συντομότερα από τον χειριστή του θηρευτικού πτηνού.
Ο Σ.Ε.Ι. ευθυγραμμιζόμενος με την Ι.Α.F. αλλά και ενστερνιζόμενος την υψηλή ευθύνη των ιερακοθήρων προς τα θηρευτικά εκτρεφόμενα αρπακτικά πτηνά και τα θηράματα έχει πράξει τα παρακάτω :
α) έχει εισηγηθεί στις αρμόδιες αρχές την άσκηση της ιερακοθηρίας ΜΟΝΟ μετά από απόκτηση Άδειας Χειριστή Θηρευτικού Αρπακτικού Πτηνού.
β) έχει εισηγηθεί και σχεδιάσει μία επίπονη και πρωτοπόρα θεωρητική / πρακτική εκπαιδευτική διαδικασία.
γ) έχει εισηγηθεί ειδικά μαθήματα για την διαβίωση, διατροφή, πρώτες βοήθειες και ευζωία των θηρευτικών αρπακτικών πτηνών ανά είδος και επίπεδο χειριστή καθώς και των θηραμάτων τους.
δ) έχει σε υψηλές θέσεις ειδικούς επιστήμονες (κτηνιάτρους, βιολόγους αρπακτικών πτηνών, θηραματολόγους) για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών.
ε) αποπέμπει από μέλος οποιονδήποτε βιαιοπραγεί και καταστρατηγεί τους κανόνες ευζωίας των θηρευτικών αρπακτικών πτηνών.
στ) δεσμεύεται να συνδράμει τόσο ενδοσυλλογικά όσο και σε συνέργεια με τις αρμόδιες αρχές για την διατήρηση της ευζωίας των θηρευτικών αρπακτικών πτηνών και των θηραμάτων τους.
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Ι ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΙΩΝ (ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΔΙΑΒΙΟΥΝΤΩΝ) ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Ο Σ.Ε.Ι. αναγνωρίζει και ανησυχεί για την ραγδαία μείωση των πληθυσμών των αρπακτικών πτηνών τόσο παγκοσμίως, όσο και στα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Ο Σ.Ε.Ι. αντιτίθεται επί της αρχής σε οποιαδήποτε αιτία αποτελεί περιοριστικό παράγοντα εξάπλωσης των αρπακτικών πτηνών στη φύση.
Ο Σ.Ε.Ι., όπως και η Ι.Α.F., δεσμεύεται να συμβάλλει στη διατήρηση των απειλουμένων αρπακτικών πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, μέσα από δράσεις έρευνας συλλογής πληθυσμιακών δεδομένων, βιολογίας, διάσωσης, εκγύμνασης / επανένταξης και αναπαραγωγής υπό ελεγχόμενες συνθήκες.
Ο Σ.Ε.Ι. καλεί κάθε ιερακοθήρα να αποτρέπει, να δρα και να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές κάθε περιστατικό απειλής και θανάτωσης άγριων προστατευόμενων αρπακτικών πτηνών και να συνδράμει ενεργά στις δράσεις διατήρησης αρπακτικών πτηνών του Συλλόγου.
ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΥΒΡΙΔΙΩΝ / ΞΕΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΘΗΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Ο Σ.Ε.Ι. ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους γενετικής μόλυνσης και εγκατάστασης ξενικών ειδών μετά από τυχαία διαφυγή ιερακοθηρικών πτηνών τα παρακάτω :
Παρά την εκτενή ιστορική χρήση και μετακίνηση αρπακτικών πτηνών εκτός της φυσικής εξάπλωσης τους στα πλαίσια της ιερακοθηρίας, κανένα ιερακοθηρικό είδος αρπακτικού πτηνού δεν έγινε εισβλητικό και χωροκατακτικό ώστε να εκτοπίζει εγχώρια είδη αρπακτικών πτηνών. (www.europe-aliens.org/speciesSearch.do, European Environment Agency 2012).
Ο υποτιθέμενος κίνδυνος ξενικών ειδών από την άσκηση της ιερακοθηρίας προκύπτει θεωρητικά από την εσκεμμένη ή τυχαία απελευθέρωση ιερακοθηρικών αρπακτικών πτηνών. Ωστόσο έχει εξακριβωθεί ότι λιγότερο από 1% του συνολικού αριθμού θηρευτικών αρπακτικών πτηνών διαφεύγουν, και ότι η συχνότητα διαφυγής έχει μειωθεί σημαντικά (στο Ηνωμένο Βασίλειο) από την δεκαετία του 1990. Αυτό επιβεβαιώνεται και από καταγραφές ορνιθοπαρατηρητών στο Η.Β. όπου μόλις 1 αναφορά / έτος αφορά κάποιο διαφυγέν θηρευτικό αρπακτικό πτηνό (ενώ πολύ λίγα είναι ξενικά είδη) σε μια περιοχή του μεγέθους της Σκωτίας (Fleming et al. 2011).
Ο Σ.Ε.Ι. υπογραμμίζει ότι με την προσεκτική ιερακοθηρική εκπαίδευση και την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ο κίνδυνος διαφυγής είναι αμελητέος.
Ερευνητική γενετική μελέτη των στεπογέρακων κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις αύξησης της γενετικής υπογραφής του γονιδιώματος των (άγριων) ελευθέρως διαβιούντων πληθυσμών από ξενική εισβολή υβριδικού γονιδιώματος πρώην ιερακοθηρικών πτηνών (Nittinger et al. 2007). Πολλά από τα υβρίδια είναι στείρα ή υπογόνιμα ενώ ακόμα και αν καταφέρουν να παράγουν γόνιμους απογόνους το γενετικό τους αποτύπωμα θα ενσωματωθεί (αραιωθεί / diluted) από τον επικρατέστερο άγριο γονιδιακό τύπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της I.A.F παρά την εκτεταμένη χρήση των υβριδίων για πάνω από 40 χρόνια στην ιερακοθηρία, δεν έχει καταγραφεί καμία προσπάθεια για αναπαραγωγή ή επιτυχής αναπαραγωγή ενός υβριδίου αρπακτικού πτηνού στην φύση και επομένως οποιαδήποτε εικασία γενετικής επιμόλυνσης κρίνεται αβάσιμη.
Ο Σ.Ε.Ι. συστρατευόμενος με την I.A.F και σεβόμενος την βιοποικιλότητα έχει πράξει ήδη τα παρακάτω :
α) έχει γνωμοδοτήσει στις αρμόδιες αρχές ότι τα εκτρεφόμενα θηρευτικά αρπακτικά πτηνά πρέπει να φέρουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ειδικό πομπό σήμανσης / γεωεντοπισμού κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης και της θήρας. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο και θα τους αφαιρείται η άδεια χειριστή.
β) έχει θεσμοθετήσει την αυστηρή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ιερακοθήρων ώστε να είναι καταρτισμένοι τόσο στις πανάρχαιες τεχνικές εκπαίδευσης όσο και στην χρήση μοντέρνας τηλεμετρίας.
γ) έχει παραχωρήσει στις αρμόδιες αρχές ηλεκτρονική πλατφόρμα με μητρώο ιερακοθήρων και των αρπακτικών πτηνών τους.
δ) έχει δημιουργήσει μηχανισμό άμεσης ειδοποίησης απώλειας / επανεύρεσης θηρευτικού εκτρεφόμενου αρπακτικού πτηνού.
ε) αποπέμπει μέλη εάν δεν χρησιμοποιούν τηλεμετρία ή εκουσίως εγκαταλείπουν τα θηρευτικά τους πτηνά στην φύση.
στ) δεσμεύεται να συνδράμει τις αρμόδιες αρχές για την επανασύλληψη κάποιου ατόμου ξενικού είδους θηρευτικού αρπακτικού πτηνού που έχει επιβιώσει και καταφέρει να εγκατασταθεί στην φύση.
Ο Σ.Ε.Ι. καλεί αυστηρώς όλους τους Έλληνες ιερακοθήρες να συμμορφώνονται και να εφαρμόζουν ανελλιπώς όλα τα προτεινόμενα μέτρα για την αποφυγή τυχαίας διαφυγής / απώλειας των θηρευτικών αρπακτικών πτηνών τους.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΩΡΟΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΙΔΑΣ
Ο Σ.Ε.Ι. αναγνωρίζοντας την υψηλή βιοποικιλότητα και ιδιαιτερότητα της Ελληνικής πανίδας συνδράμει τις αρμόδιες αρχές, μέσω των πόρων του και της θηρευτικής δραστηριότητας, στον τοπικό περιορισμό της εξάπλωσης ξενικών ειδών ή χωροκατακτητικών ειδών πανίδας (πχ αγριοκούνελο, κορακοειδή, τρωκτικά, εξαγριωμένες αίγες, ασημόγλαρος κ.α.) που απειλούν ή παρεμποδίζουν την εξάπλωση ενδημικών συναγωνιστικών ειδών (π.χ. λαγός, θαλασσοπούλια, ενδημικά φυτά κ.α.).
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
Ο Σ.Ε.Ι. ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιερακοθηρίας (I.A.F) αποτελεί μέλος της IUCN και συνυπογράφει τις συνθήκες CITES και Βέρνης, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τα Μεταναστευτικά Αρπακτικά (MoU Raptors CMS) και την συνθήκη διατήρησης της βιοποικιλότητας (CBD).
Ο Σ.Ε.Ι. ανησυχεί για την παγκόσμια αύξηση του λαθρεμπορίου ζώων και την εμπλοκή σε αυτό οργανωμένων συνδικάτων εγκλήματος. Καταδικάζει απερίφραστα κάθε παράνομη και μη βιώσιμη χρήση και διακίνηση άγριας ζωής.
Ο Σ.Ε.Ι. αναγνωρίζοντας ότι το λαθρεμπόριο ζώων και η μη βιώσιμη χρήση της άγριας ζωής αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καταδικάζει πλήρως κάθε παράνομη ενέργεια και δεσμεύεται να συνδράμει με όλους του πόρους που διαθέτει στον περιορισμό του και την απόδοση στη Δικαιοσύνη των δραστών.
Ο Σ.Ε.Ι. είναι ενήμερος για τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του λαθρεμπορίου της άγριας ζωής ωστόσο υποστηρίζει ότι μόνο η αυστηρή νομοθεσία δεν θα είναι αποτελεσματική. Ως εκ τούτου υποστηρίζει μία ισορροπημένη λύση που συνδυάζει αυξημένες νομοθετικές ποινές για το λαθρεμπόριο και βιώσιμη, νόμιμη εμπορία (όπου είναι εφικτό) που θα αποτρέψει την εισχώρηση του οργανωμένου εγκλήματος, θα ενισχύσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες, θα επιτρέψει τις πρωτοβουλίες/τεχνικές διατήρησης της άγριας ζωής υπό ελεγχόμενες συνθήκες και τέλος θα επιβραβεύσει τις τοπικές κοινωνίες για την διεξαγωγή νόμιμου, βιώσιμου εμπορίου έναντι του λαθρεμπορίου.
Στα πλαίσια αυτά ο Σ.Ε.Ι. γνωμοδότησε στις αρμόδιες Ελληνικές αρχές :
α) να μην αποκτούν δικαίωμα χειριστή θηρευτικού αρπακτικού πτηνού όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής.
β) όλα τα θηρευτικά εκτρεφόμενα πτηνά να φέρουν πιστοποιητικά απόκτησης και δαχτυλίδι κλειστού τύπου ή μικροτσίπ (αρπακτικά εκτροφείου).
γ) παραχώρησε στις αρμόδιες αρχές ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των Ελλήνων ιερακοθήρων και των θηρευτικών αρπακτικών πτηνών τους ώστε να βοηθήσει τον έλεγχο των Αρχών.
δ) έχει συνδράμει πολλάκις και διαλευκάνει περιστατικά παράνομης σύλληψης & θανάτωσης πτηνών (ωδικών, αρπακτικών) σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
ε) αποπέμπει άμεσα από μέλος του Συλλόγου οποιονδήποτε φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες κατά της άγριας ζωής.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
Ο Σ.Ε.Ι. καταδικάζει απερίφραστα την χρήση ουσιών που επιδρούν άμεσα ή έμμεσα στην υγεία των πληθυσμών των αρπακτικών πτηνών. Ως τέτοια λογίζονται :
α) Φαρμακευτικά κτηνιατρικά σκευάσματα που περιέχουν δικλοφαινάκη (diclofenac) και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (Μ.Σ.Α.Φ.) που ευθύνονται για την κατάρρευση των πληθυσμών των γυπών στην Ασία.
β) Γεωργικά φάρμακα, ουσίες και μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Οι «φόλες» ευθύνονται για την κατάρρευση των πληθυσμών των γυπών κα αετών στα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
γ) Αγροχημικά και άλλες ουσίες όπως η γλυφωσάτη (glyphosate) που χρησιμοποιούνται στα χωράφια σιτηρών και επιδρούν αρνητικά στη βιοποικιλότητα.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Ο Σ.Ε.Ι. πιστεύει ότι οι δράσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων τις κλιματικής κρίσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την διατήρηση της βιοποικιλότητας εν γένει και ειδικότερα των σπάνιων αρπακτικών πτηνών της χώρας μας.
Ο Σ.Ε.Ι. καταδικάζει, απερίφραστα την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεων δέσμευσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εντός προστατευόμενων περιοχών σε περιοχές φωλεοποίησης και διαβίωσης αρπακτικών πτηνών.
Ο Σ.Ε.Ι. προκρίνει την χωροθέτηση ΑΠΕ στην βάση ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού στηριγμένου σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα πετυχαίνει το συγκερασμό των στόχων για τον μετριασμό των επιπτώσεων τις κλιματικής κρίσης και αυτών για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, και ειδικότερα των αρπακτικών πτηνών, στην Ελλάδα.