Αθήνα, 8 Αυγούστου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επανένταξη Εκγυμνασμένου Σπιζαετού στην Ικαρία
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες η απελευθέρωση του νεαρού Σπιζαετού (Aquila fasciata) «Ικάρου» που είχε διασωθεί τον Μάιο από συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στα πλαίσια δακτυλίωσης του προγράμματος LIFE Bonelli East Med στο ακριτικό νησί της Ικαρίας.
Το αδερφάκι του Ίκαρου είχε βρεθεί νεκρό στη φωλιά και ο ίδιος ήταν ελλιποβαρής, γεμάτος εκτοπαράσιτα. Μετά την διάσωσή του μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ όπου έλαβε ειδική αγωγή και νοσηλεία. Κατόπιν παραδόθηκε στον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας όπου διαπιστώθηκε εξ’ αρχής μικρή ασυμμετρία των φτερούγων και χωλότητα της δεξιάς φτερούγας κατά την εκγύμναση, που δεν θα είχε διαπιστωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες. Μετά από ακτινογραφία σε συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ διαπιστώθηκε παλαιό κάταγμα φτερούγας.
Για δύο μήνες εκγυμνάστηκε εντατικά με ειδικό πρωτόκολλο με έμφαση την αποκατάσταση/βελτίωση της χωλότητας του δύσκολου τραύματος υπό την στενή παρακολούθηση έμπειρων αρχιγερακάρηδων και εξειδικευμένων κτηνιάτρων και παρόλο που το πλήρες πρόγραμμα εκγύμνασης δεν ολοκληρώθηκε (λόγω πίεσης για την φυσική διασπορά του είδους), η διαφορά στην φυσική του κατάσταση ήταν πασιφανής (σε σχέση με πουλιά που μένουν σε κούτες ή κλουβιά).
Μετά από ενημέρωση του αρμοδίου τμήματος του Υ.Π.ΕΝ, ο Ίκαρος παραδόθηκε στους βιολόγους του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med, που του προσάρμοσαν δορυφορικό πομπό για την περαιτέρω παρακολούθηση των μετακινήσεων του, ενώ προς το παρόν πετάει στα πατρογονικά του εδάφη! Την πορεία του μπορεί να την παρακολουθήσετε μέσα από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος LIFE Bonelli EastMed.
Για άλλη μια φορά δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι τα άγρια ζώα αποτελούν εθνικό δημόσιο θησαυρό που δανειστήκαμε απ’ την επόμενη γενιά, δεν αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία κανενός, και η αρμονική συνεργασία εξειδικευμένων φορέων όπως ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας και η ΑΝΙΜΑ, υπό την αιγίδα του Υ.Π.ΕΝ επιφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ορθή επανένταξη, αποθεραπεία και αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης ενός απειλουμένου αρπακτικού πτηνού. Οι ανθρωπογενείς αιτίες (π.χ. ΑΠΕ, δολώματα, καταστροφή βιοτόπου, λαθροθηρία) θα κρίνουν την τελική μακροημέρευση του Ίκαρου, που ευχόμαστε να είναι επιτυχής.
Ο Σ.Ε.Ι με το επιστημονικό δυναμικό του και την ομάδα εκγύμνασης (AHF Rehabilitation Team) μετράει ήδη 830 επιτυχημένες επανεντάξεις, έχει επενδύσει αμέτρητες εντατικές εθελοντικές εργατοώρες, ώστε τα αρπακτικά της πατρίδας μας να πετάνε ελεύθερα με πλήρη αεροδυναμική ικανότητα!
θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με χαρά και πάθος τον μόχθο μας, να υποστηρίζουμε την συνεργασία μεταξύ Μ.Κ.Ο και θεσμοθετημένων προγραμμάτων προστασίας του Υ.Π.ΕΝ, με σεβασμό και εντός νομίμων πλαισίων με μόνους γνώμονες το καλό των αρπακτικών πτηνών, βάση απτών αποτελεσμάτων, και την απόσταση από κάθε μορφής ιδεολογίες και πολιτικές διαπλοκές.