Preaload Image

Σχετικά με εμάς

Λίγα λόγια για εμάς

Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας

Ὁ Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας ιδρύθηκε επίσημα το 2017. Είναι ο μόνος σύλλογος ιερακοθηρίας στην Ελλάδα και αριθμεί γύρω στα 100 μέλη.

Αποτελεί την πλέον κινητήρια και κατευθυντήρια δύναμη στην Ελλάδα για την διάδοση και ορθή πραγμάτωση αυτής της πανάρχαιας Τέχνης η οποία έχει μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, καθώς ήταν ο πρώτος τρόπος για να θηρεύσει ο άνθρωπος και συνεπώς να επιβιώσει από την εποχή όπου δεν υπήρχαν τα κατάλληλα όπλα – εργαλεία για να πραγματωθεί η θήρα.

Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας είναι μέλος, και εκπρόσωπος στην Ελλάδα, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιερακοθηρίας και Προστασίας των Αρπακτικών Πτηνών (I.A.F) καθώς και της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (I.U.C.N). Ο Σ.Ε.Ι, με δικαστική απόφαση, αποτελεί τον Αρωγό Σύλλογο και τον άμεσο θεσμικό συνεργάτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την Τέχνη της Ιερακοθηρίας στην Ελλάδα.

Συνεργάζεται άριστα με την Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και ειδικότερα με το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής για την πιστοποίηση των ιερακοθήρων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ιερακοθηρίας στην χώρα μας.

Η ιερακοθηρία αναγνωρίστηκε το 2010 από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά!

Σκοποί του Σ.Ε.Ι

Οι σκοποί του Συλλόγου μας συνοψίζονται παρακάτω :

Πολιτιστική ανάδειξη και διάδοση της Τέχνης της Ιερακοθηρίας
Χρέος μας είναι όχι μόνο η διάδοση και λειτουργία της αειφόρου ιερακοθηρίας αλλά και των εφαρμογών της στην σύγχρονη Ελλάδα. Η ιερακοθηρία αποτελεί μία βιωματική πρακτική Τέχνη που απαιτεί χρόνο, πρακτική καθοδήγηση και εξάσκηση. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι της εκγύμνασης και της σχέσης με τον συνεργάτη (αρπακτικό πτηνό) ως τέχνη συνοδεύεται από ιστορίες, παραμύθια, κειμήλια, τραγούδια, παραδόσεις κ.α. Είναι κομμάτια μιας παράδοσης που τα ίχνη της στην Ελλάδα χάνονται στα κλασσικά και βυζαντινά χρόνια και που θέλουμε να τα αναδείξουμε και να κοινωνήσουμε στον ελληνικό λαό.

Προστασία της Άγριας Ζωής και Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος
Η φύση απειλείται και συρρικνώνεται από την ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο άνθρωπος χάνει την επαφή με την φύση και γίνεται «αστικό ον». Μαζί με αυτή χάνεται και η «παλιά σχέση» και ισορροπία ανθρώπου και φύσης. Οι ιερακοθήρες, έχοντας την αρχέγονη έλξη και επαφή με την φύση και την ιδιαίτερη αγάπη για τα αρπακτικά πτηνά δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδιάφοροι. Ο Σ.Ε.Ι σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της άγριας πανίδας. Τέτοιες δράσεις είναι η εκτροφή σπανίων ειδών, η διάσωση, εκγύμναση και επανένταξη τραυματισμένων αρπακτικών πτηνών, η πρόληψη και καταστολή της λαθροθηρίας και του λαθρεμπορίου καθώς και ο έλεγχος πληθυσμών πτηνών ἡ θηλαστικών (βιολογική προστασία και διαχείριση πληθυσμών π.χ. ξενικών ειδών). Παράλληλα με στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοδοξεί να επαναφέρει τον «αστικοποιήμενο πολίτη» σε επαφή με την φύση προς όφελος της διατήρησης των αρπακτικών πτηνών και των βιοτόπων τους.

Επιστημονική Έρευνα
Οι εξελίξεις στην γνώση και τις καινούργιες εφαρμογές είναι ραγδαίες. Ο Σ.Ε.Ι στοχεύει πάντα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες επικαιροποιημένες επιστημονικές μελέτες. Η επιστημονική μας επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ιστορική έρευνα, στις ιερακοθηρικές τεχνικές εκγύμνασης, στην κτηνιατρική και βιολογία αρπακτικών πτηνών, στην θηραματοπονία και διαχείριση πληθυσμών και στην νομοθεσία ώστε να συντάσσει και να υλοποιεί παρεμβάσεις με απτά αποτελέσματα.

Εθελοντική Προσφορά
Τα μέλη μας συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη της πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας με όποιο τρόπο μπορούν τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, χιονοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές, στην διάσωση αγρίων ζώων, στην αιμοδοσία, τους εράνους και όπου μάς ζητηθεί συντρέχουμε με πάθος.