Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την Ιερακοθηρία.
Ιερακοθηρία είναι η τέχνη με την οποία επιτυγχάνεται η συνεργασία του ανθρώπου με ένα αρπακτικό πτηνό, με τρόπο που το αρπακτικό πτηνό να αναπτύξει δεξιότητες και επίπεδο εκγύμνασης, ώστε να συλλάβει ένα αγρίως διαβιών θήραμα. Πέρα από το κυνήγι περιλαμβάνει βιωματικές παραδόσεις και σύγχρονες ωφέλιμες εφαρμογές για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο εδώ και 4000 χρόνια!
Στην αρχαία Ελλάδα ο ιερακοτρόφος ήταν αυτός που «έτρεφε» δηλαδή φρόντιζε γεράκια. Ο ιερακοτρόφος ήταν συνώνυμο του ιερακοθήρα. Στην σύγχρονη απόδοση των όρων ως ιερακοθηρία ορίζεται η θηρευτική δραστηριότητα με γεράκι (ή οποιοδήποτε είδος αρπακτικού πτηνού) ενώ ως ιερακοτροφία εννοείται η νόμιμη εκτροφή ειδών αρπακτικών πτηνών.
H ιερακοθηρία δεν είναι μόνο κυνήγι ή μια υπαίθρια δραστηριότητα! Οι σύγχρονες εφαρμογές της ωφελούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η εκγύμναση τραυματισμένων αρπακτικών πτηνών αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης τους στη φύση, η αναπαραγωγή σπανίων ειδών σε ανθρώπινες συνθήκες βοηθά είδη να επανέλθουν στη φύση, η βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση ενημερώνει το ευρύ κοινό, οι δράσεις βιολογικής διαχείρισης σμηνών πουλιών (εκδίωξη) ωφελούν την Δημόσια Υγεία, αποσοβούν αεροπορικά ατυχήματα, μειώνουν την φθορά ανθρώπινης περιουσίας, προστατεύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την φθορά, ωφελούν τις καλλιέργειες και συμβάλλουν στην μείωση της χρήσης αγροχημικών και φυτοφαρμάκων στην τροφική αλυσίδα και εν τέλει από τα εδώδιμα προϊόντα που φτάνουν στο πιάτο μας!
Ναι, η άσκηση της ιερακοθηρίας προβλεπόταν από το πρώτο Σύνταγμα της χώρας και πλέον ρυθμίζεται από την Κ.Υ.Α. 89961/2915/2021. Η νόμιμη απόκτηση και εκτροφή αρπακτικών πτηνών επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 1993 και ρυθμίζεται από την σύμβαση CITES.
Στην Ελλάδα η ιερακοθηρία επιτρέπεται ΜΟΝΟ με εκτρεφόμενα αρπακτικά πτηνά τα οποία προέρχονται από νόμιμα αναγνωρισμένα εκτροφεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού. ΠΡΟΣΟΧΗ τα αγρίως διαβιούντα αρπακτικά πτηνά της ελληνικής άγριας πανίδας προστατεύονται ΑΥΣΤΗΡΑ από τον νόμο και γενικότερα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να κατέχονται από τους ανθρώπους (ακόμα και αν κάποιος είναι πιστοποιημένος γερακάρης).
Όχι. Τα εκτρεφόμενα αρπακτικά πτηνά είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για κατοικίδια ζώα συντροφιάς (pet). Αποτελούν ζώα εργασίας με ειδικές απαιτήσεις ως προς την διαβίωση και η φροντίδα τους προϋποθέτει χρόνο και ειδικές γνώσεις. Το κυριότερο είναι ότι θα ΠΡΕΠΕΙ να εκγυμνάζονται και να πετάνε συχνά ώστε να διατηρούνται υγιή σωματικά και διανοητικά. Ο Σ.Ε.Ι. αποθαρρύνει την διατήρηση εκτρεφόμενων αρπακτικών πτηνών ως pet σε κλειστούς χώρους, χωρίς την δυνατότητα άσκησης της φυσικής θηρευτικής τους δραστηριότητας!
Καταρχήν χρειάζεστε αγάπη για τα αρπακτικά πτηνά και τη Φύση, χρόνο και σωστή καθοδήγηση! Η ιερακοθηρία είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ!
Ναι. Όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας, και δεν έχουν σοβαρή αναπηρία, μπορούν να μετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία απόκτησης άδειας χειριστή αρπακτικού πτηνού. Βέβαια θέλει πάθος, αγάπη και μελέτη για να μπορέσει κάποιος να πιστοποιηθεί.
Παρακαλώ ανατρέξτε στην ιστοσελίδα Διαδικασία Πιστοποίησης Ιερακοθήρων. Πρέπει να λάβετε επιτυχώς μέρος στις κρατικές εξετάσεις μετά από ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Όχι. Η αρχική εκπαίδευση γίνεται με τα εκτρεφόμενα αρπακτικά πτηνά των μεντόρων/δασκάλων.
Όχι. Για να κυνηγήσει ή έστω να εκγυμνάσει σε δημόσιο χώρο κάποιος (δλδ. να γίνει γερακάρης – ιερακοθήρας) ένα εκτρεφόμενο αρπακτικό πτηνό, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να διαθέτει ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΘΗΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΥ ΠΤΗΝΟΥ.
Ως απλός κάτοχος εκτρεφόμενου αρπακτικού πτηνού επιτρέπεται ΜΟΝΟ να το κατέχετε/φροντίζετε σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ. Εφόσον δεν υπάρχει άδεια χειριστή ΔΕΝ μπορείτε να χαρακτηρίζεστε «γερακάρης/ιερακοθήρας» και αν δεν βρίσκεστε σε τοποθεσία που ορίζεται από την Κ.Υ.Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πτήση, αφού έτσι διαπράττεται το αδίκημα της λαθροθηρίας.
Αρπακτικά πτηνά (που δεν χαρακτηρίζονται ιερακοθηρικά/κυνηγετικά) μπορούν να διατηρούνται και να ασκούνται εντός πιστοποιημένων ιδιωτικών ζωολογικών κήπων/πάρκων, περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών κέντρων, εκτροφείων θηραμάτων κ.τ.λ. και για τις ανάγκες της εκάστοτε εγκατάστασης και βάση πάντα οποιασδήποτε επιπλέον άδειας εάν και εφόσον πρέπει να εκδοθεί από την αρμόδια αρχή.
Όχι. Για κάθε επίπεδο χειριστή (αρχάριος, προχωρημένος, υψηλού επιπέδου) επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός και συγκεκριμένα είδη εκτρεφόμενων αρπακτικών πτηνών.
Κ.Υ.Α Υ.Π.ΕΝ (ΦΕΚ 4574/Β/02-10-2021)
Οι πιστοποιημένοι χειριστές θηρευτικών ιεράκων ανάλογα με το επίπεδο πιστοποίησης τους έχουν το δικαίωμα να κατέχουν και να χειρίζονται ορισμένα είδη κυνηγετικών ιεράκων και συγκριμένο αριθμό από αυτά ως ακολούθως:
1. Αρχάριοι χειριστές: Στο επίπεδο αυτό οι πιστοποιημένοι χειριστές δύναται να κατέχουν και να χειρίζονται οποιοδήποτε είδος της υποοικογένειας των Γερακινών (Βuteo sp.) Accipitrinae, Αετίδες (Αccipitridae), συμπεριλαμβανομένης της Ερημογερακίνας (Harris hawk Parabuteo unicinctus) και του Βραχοκιρκίνεζου (Falco tinnunculus) και του Αμερικανικού Βραχοκίρκίνεζου καθώς και των υβριδίων αυτών. Οι αρχάριοι χειριστές, μετά την πιστοποίηση τους, επιτρέπεται να χειρίζονται το 1ο έτος ένα θηρευτικό ιέρακα και το 2ο έτος δύο (2) θηρευτικούς ιέρακες.
2. Μεσαίου επιπέδου χειριστές: Στο επίπεδο αυτό οι πιστοποιημένοι χειριστές δύναται να κατέχουν και να χειρίζονται όλα τα είδη της υποοικογένειας των ακιπτερίνων (Accipitrinae), όλα τα είδη της οικογένειας των φαλκονίδων (Falconidae) και τα υβρίδια τους. Από αυτή τη διαβάθμιση εξαιρείται το Ασπρογέρακο (Falco rusticolus). Σε αυτό το επίπεδο, ο πιστοποιημένος χειριστής – γερακάρης δύναται να κατέχει μέχρι τέσσερα (4) αρπακτικά πτηνά.
3.Υψηλού επιπέδου χειριστές ή αρχιγερακάρηδες (Master): Στο επίπεδο αυτό οι πιστοποιημένοι χειριστές δύναται να κατέχουν και να χειρίζονται όλα τα είδη που προαναφέρθηκαν στα προηγούμενα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Ασπρογέρακου (Falco rusticolus) και ειδών αετών (Aquila).
Η ιερακοθηρία στηρίζεται στην βιωματική δια βίου μάθηση! Για τεχνικούς λόγους για να πιστοποιηθεί κάποιος αρχάριος χειριστής αρπακτικού πτηνού απαιτείται 8-12 μήνες. Για να μεταβεί στο προχωρημένο επίπεδο 3 έτη και για να πιστοποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο χειριστή 8 έτη! Ωστόσο η ενασχόληση με το εκτρεφόμενο αρπακτικό πτηνό (φροντίδα, σχέση, εκγύμναση) προϋποθέτει καθημερινή επένδυση χρόνου (2-3 ώρες) με συνέπεια!
Πέρα από το είδος και τον αριθμό των εκτρεφόμενων αρπακτικών πτηνών που μπορούν να διατηρούν, οι προχωρημένοι χειριστές έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν (ιδιωτικά) δράσεις βιολογικής διαχείρισης, να μετέχουν ως «μέντορες» στην πρακτική εκπαίδευση των υποψήφιων αρχαρίων χειριστών και να εκγυμνάζουν (υπό επίβλεψη) άγρια τραυματισμένα αρπακτικά πτηνά. Οι υψηλού επιπέδου χειριστές (αρχιγερακάρηδες) έχουν το δικαίωμα θήρας με εκτρεφόμενους αετούς και της συμμετοχής σε προγράμματα αναπαραγωγής σπάνιων ειδών (ανατροφής νεοσσών) με σκοπό την διατήρηση του είδους στη φύση.
Ο Σ.Ε.Ι ΔΕΝ προμηθεύει εκτρεφόμενα αρπακτικά πτηνά οπότε δεν γνωρίζουμε τιμές. Θα πρέπει να αποταθείτε προσωπικά σε νόμιμα ιδιωτικά εκτροφεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Όχι. Τα νυχτόβια αρπακτικά πτηνά ΔΕΝ περιλαμβάνονται στην αναγνωρισμένη κρατική λίστα ειδών θηρευτικών αρπακτικών πτηνών. Επιπλέον η άσκηση της θήρας ΔΕΝ επιτρέπεται την νύχτα.
Αν προσπαθούν να σάς το πουλήσουν ή σάς πουν ότι προέρχεται από φωλιά, ενημερώστε ΑΜΕΣΑ τον Σ.Ε.Ι και την τοπική Δασική Υπηρεσία ή την Ομοσπονδιακή Θηροφυλάκη. Τα τηλέφωνα υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας. Αν είναι τραυματισμένο επικοινωνήστε με τον Σ.Ε.Ι ή το κοντινότερο Κέντρο Περίθαλψης για να σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
Την αστυνομική ταυτότητα, την άδεια θήρας, την άδεια χειριστή θηρευτικού αρπακτικού πτηνού, το πιστοποιητικό εκτροφής του αρπακτικού πτηνού, με τον αριθμό δαχτυλιδιού. Επίσης το θηρευτικό αρπακτικό πτηνό ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φέρει ενεργοποιημένο πομπό γεωεντοπισμού.
Όχι. Απαγορεύεται η ιερακοθηρία με ταυτόχρονη χρήση πυροβόλου όπλου και ο γερακάρης δεν μπορεί να φέρει πυροβόλο όπλο ή να συνοδεύεται από κυνηγό που φέρει πυροβόλο όπλο κατά την διάρκεια της θήρας. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παρουσία του κυνηγετικού σκύλου.
Τα ίδια θηράματα, όρια κάρπωσης, ώρες, περιόδους και περιοχές που επιτρέπεται το απλό κυνήγι. Απαγορεύεται η ιερακοθηρία στις ΖΕΠ των περιοχών ΝATURA, εντός των Καταφυγίων Αγρίων Ζώων και σε απόσταση μικρότερη των 200μ από τα όρια αυτών, στις Ζώνες Διάβασης Αποδημητικών Πτηνών και σε απόσταση μικρότερη των 200μ από κατοικημένες περιοχές.
Η μεταφορά των θηρευτικών πτηνών προς και από τον κυνηγότοπο γίνεται με την χρήση κουκούλας σε ειδικό κυτίο που φέρει θέση κουρνιάσματος (ώστε η ουρά να απέχει από το έδαφος/κόπρανα) και κατάλληλο ελεγχόμενο εξαερισμό/κλιματισμό. Μετά την άφιξη θα πρέπει να δίδεται πρόσβαση σε φρέσκο νερό καθώς και ολιγόλεπτη ξεκούραση χωρίς κουκούλα με δυνατότητα αφόδευσης και εκβολής τριχοβεζοαρίου.
Για κάποιον που έχει όλα τα νόμιμα έντυπα (π.χ. άδεια θήρας, χειριστή, χαρτιά εκτροφής) όλες οι παραβάσεις προβλέπονται από τον Δασικό Κώδικα και υπόκεινται σε κάθε αξιόποινη πράξη ξεχωριστά (π.χ. αφαίρεση αδείας, αφαίρεση πουλιού, πρόστιμα κτλ.).
Καταρχήν μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο ή σε βιβλία και ντοκιμαντέρ. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την περιοχή της ιστοσελίδας μας (εικόνες αρπακτικών πτηνών) και το βιωματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους (Αιγάλεω). Επιπρόσθετα μπορείτε να γίνετε εθελοντής σε μία Μ.Κ.Ο Προστασίας Περίθαλψης Άγριας Ζωής (π.χ. ΑΝΙΜΑ) ή σε μία από τις εθελοντικές μας δράσεις! Παράλληλα μπορείτε να συμβάλετε οικονομικά με μία δωρεά στις δράσεις προστασίας αρπακτικών πτηνών του Συλλόγου μας!