Νομοθεσία
Η διεξαγωγή της ιερακοθηρικής δραστηριότητας στην Ελλάδα καθορίζεται και ελέγχεται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την θήρα.
Ο Σ.Ε.Ι συνεργάστηκε με το Υ.Π.ΕΝ τόσο για την διαμόρφωση της Κ.Υ.Α όσο και για την εκπαιδευτική διαδικασία της πιστοποίησης των Ελλήνων ιερακοθήρων. Ο Σ.Ε.Ι ως το συλλογικό όργανο των ιερακοθήρων έχει την ευθύνη να καθοδηγεί τα μέλη του και να προασπίζει τα θηραματικά τους δικαιώματα.
Εθνικοί Νόμοι & Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις
Ρύθμιση θεμάτων για τη χρησιμοποίηση θηρευτικών ιεράκων για τη Θήρα με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου και για τη χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων ιεράκων για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 130 του ν. 4685/2020.
Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89961/2915/2021 – ΦΕΚ 4574/Β/02-10-2021
«Σκοπός της παρούσας είναι o καθορισμός στο πλαίσιο της παρ. 5 του άρθρου 130 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92), των όρων και των προϋποθέσεων για τη χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων θηρευτικών ιεράκων για την Θήρα, με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου, καθώς και η ρύθμιση λοιπών θεμάτων που αφορούν στη δυνατότητα χρησιμοποίησης εκπαιδευμένων ιεράκων για την απομάκρυνση ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον. Oι τιθέμενοι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων θηρευτικών ιεράκων για τους σκοπούς που προαναφέρθηκαν.»
Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις.
Νόμος Υπ’ Αριθμ. 4685 ΦΕΚ Α 92/07-05-2020
«Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση θηρευτικού ιέρακος για τη Θήρα κατά τις κείμενες διατάξεις, με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου. Οι θηρευτικοί ιέρακες κατά την άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων φέρουν υποχρεωτικά πομπό. Επιτρέπεται επίσης η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων ιεράκων για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή, στη δημόσια υγεία καθώς και για την απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια και λοιπές εγκαταστάσεις.»
Δασικός Κωδικας – Άρθρο 255
Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969 – ΦΕΚ Α-7/18-01-1969
«Επιτρέπεται μετά ή άνευ κυνός, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, η χρησιμοποίησις θηρευτικού ιέρακος μόνο διά θήραν αποδημητικών πτηνών (ιερακοθηρία), εκγυμνασμένου αετού δια την θήραν των επιβλαβών θηλαστικών ως και της ικτίδος (γαλής) διά την θήραν των αγριοκονίκλων.»
Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Διατήρηση των Άγριων Πτηνών
Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου στις 02 Απριλίου 1979 για την διατήρηση των άγριων πτηνών γνωστή και ως οδηγία προστασίας των πουλιών είχε την νομική της βάση στο πρώην άρθρο 235 ΣΕΚ.
Η Οδηγία του 1979 έχει επικαιροποιηθεί από την Οδηγία 2009/147/ΕΚ που θεσμοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 30 Νοεμβρίου 2009.
Και οι δύο Οδηγίες αναφέρουν στο Άρθρο 7 § 4 :
«Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η θηρευτική δραστηριότητα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και η Ιερακοθηρία, όπως προκύπτει από την εφαρμογή ισχυουσών εθνικών διατάξεων, σέβεται τις αρχές μιας ορθολογικής χρησιμοποιήσεως και οικολογικά ισορροπημένης ρυθμίσεως για τα είδη πτηνών που αφορά…».